• Portada
25/04/2025

Residus de la indústria vitivinícola: una alternativa a la recuperació de sòls en regions àrides

Parcel·les cultivades

Els residus orgànics i efluents que generen les activitats agroindustrials poden reutilitzar-se com a font de matèria orgànica i nutrients en zones àrides. Aquest estudi explora la viabilitat de l’ús eficient dels residus derivats de la viticultura argentina per a conrear biomassa vegetal en aquestes regions àrides (sorgo o pastura perenne) i, així, contribuir als principis de la bioeconomia circular.

Vista de les diferents parcel·les cultivades en assajos de camp utilitzant sorgo i pastura perenne a partir d'efluents de la indústria vitivinícola.

Les activitats agroindustrials generen quantitats importants de residus orgànics i una varietat d’efluents, la qual cosa planteja importants reptes ambientals, especialment quan aquests no són gestionats correctament. Ara bé, al mateix temps, aquests materials són una font valuosa de matèria orgànica i nutrients en zones àrides amb sòls pobres o empobrits.

En concret, la viticultura argentina, que l’any 2023 va cobrir un total de 204.847 ha de sòl agrícola, s'enfronta a l'escassetat d'aigua i l’empobriment del sòl com a factors limitants que condicionen la producció en un sector industrial força rellevant. Aquesta indústria produeix alhora grans volums de residus de raïm, especialment sediments i rapa de la poda de la vinya, que es poden valoritzar en productes com alcohol, àcid tartàric i compost, entre d’altres. No obstant això, aquests processos de valorització generen efluents amb alta càrrega orgànica i salinitat, que estressen encara més els recursos hídrics.

Aquest estudi explora el potencial d'utilitzar aquests efluents per a conrear biomassa vegetal en regions àrides (sorgo o pastura perenne), que podrien servir com a font de bioenergia, per a alimentació animal o com a cosubstrats en el procés de compostatge, tot plegat contribuiria als principis de la bioeconomia circular.

L’ús combinat d’aquests materials com a recurs hídric per a la sembra de sorgo i pastura va augmentar el contingut de matèria orgànica del sòl i va provocar una lleugera reducció del pH. Específicament, el sorgo va demostrar una millor tolerància als sòls salins i als efluents d'alta salinitat, en la línia dels estudis anteriors. Tot i que la pastura tenia un menor rendiment de biomassa, era més eficient en l'absorció de nutrients, i concentrava més NPK (nitrogen-fòsfor-potassi), cendres i sals solubles. Aquests resultats suggereixen que la selecció final entre alternatives de biomassa vegetal a produir depèn de l'objectiu que sigui preferent: generació de biomassa o captura de nutrients.

En conclusió, l’estudi va confirmar la viabilitat de l’ús eficient dels efluents de la recuperació de residus vitivinícoles i la seva valorització mitjançant la generació de biomassa amb diferents finalitats.

Antoni Sánchez Ferrer

Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental

Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Rizzo, P.F.; Aguado, G.D.; Funes-Pinter, I.; Martinez, L.E.; Ferrari, F.N.; De Biazi, F.; Martín, P.; Flores, G.; Sánchez, A.; Uliarte, E.M. (2025). Effluent from Winery Waste Biorefinery: A Strategic Input for Biomass Generation with Different Objectives to Add Value in Arid Regions. Applied Sciences, 15, 1435. https://doi.org/10.3390/app15031435

 
View low-bandwidth version